Joan Brossa (Barcelona 1919 – 1998) ha estat una personalitat única per a la cultura catalana del segle XX.

Protagonitzà una aventura determinant per a reprendre les avantguardes interrompudes durant la Guerra Civil i el franquisme a través de Dau al Set.

Va ser admirador de tota la generació del grup l’ADLAN (Amics de l’Art Nou, 1932) i de personatges com J.V. Foix, Josep Lluís Sert, Llorens Artigues i Joan Miró i de referents com ara Miguel Hernández i Joan Salvat-Papasseit als quals considera exemples d’una poesia lligada al poble. Pintors com Joan Ponç i Antoni Tàpies configuren també alguns dels noms de la seva constel·lació d’amistats.

Brossa és un poeta que va conrear els diferents gèneres -poesia literària, poesia visual, poesia escènica, poesia objectual, instal·lació, poesia corpòria, prosa-, amb compromís social i polític, crític davant qualsevol intent de repressió de la llibertat.

Joan Brossa inspirà la creació del Brossa Espai Escènic, la trajectòria del qual està impregnada de l’esperit i de l’obra del poeta. La Seca Espai Brossa hostatja la Fundació que duu el seu nom.

FUNDACIÓ JOAN BROSSA ////////////

La Fundació Joan Brossa es constituí el 20 d’octubre de 1999 amb el propòsit de promoure i conservar l'obra del poeta i difondre el seu missatge a un ampli nombre de lectors i espectadors. Entre d’altres objectius, figuren l’organització i classificació de la seva obra, el foment d’accions destinades a un major coneixement i divulgació tant del poeta com de la cultura catalana, i la concessió de premis, beques i ajuts destinats a la investigació i a la formació. La idea arrenca del testament de Joan Brossa, on deixava totes les seves pertinences a la Fundació que es creés amb el seu nom i delegava en Pepa Llopis, la seva companya, la capacitat per endegar-la.

Des de la seva creació fins al setembre de 2012, la seu de la Fundació fou al carrer Roger de Llúria. A partir de llavors, la seu es trasllada a La Seca Espai Brossa amb la voluntat de crear sinèrgies amb aquesta entitat i de desenvolupar una programació conjunta composta per diferents exposicions temàtiques, activitats, espectacles i tallers adreçats a tot tipus de públic. Actualment, el fons artístic, l’arxiu i la biblioteca de Joan Brossa són al MACBA, després de signar un acord amb la Fundació pel qual s’hi cedia en dipòsit tot aquest llegat.

El canvi de seu social així com la cessió al MACBA suposen per a la Fundació Joan Brossa una nova trajectòria amb el ferm propòsit de convertir Joan Brossa en un referent literari, artístic, cultural i social de la Catalunya contemporània. 

www.fundaciojoanbrossa.cat