Dues estrenes, doble gaudiment

Aquesta setmana hi ha dues estrenes: Serenata para un país sin serenos el dia 21, i l’obra Les criades el dia 22 de gener.

Com a motiu del seu 20e aniversari la companyia La Hongaresa estrena aquest 21 de gener l’espectacle Serenata para un país sin serenos a La Seca Espai Brossa a la sala Palau i Fabre, i estarà en cartell fins al 31 de gener. Escrita per Lluïsa Cunillé i Paco Zarzoso, i dirigida per aquest últim.

L’obra comença en el funeral del president de l'equip de primera divisió, el Ràpid Sport Club, mort d'una manera violenta després de la pallissa d'uns desconeguts, la seva segona esposa i el fill del seu primer matrimoni reben les visites de diferents persones relacionades amb el difunt. Allà acudeixen, entre altres: l'EXPRESIDENT de l'equip, el major rival en vida del difunt; la SECRETÀRIA del mort, que sofreix d'una espècie de bogeria lúcida; un home gran, antic amic del president i que va ser l'últim SERÈ que va tenir la ciutat. L'última aparició serà la de l'ESPECTRE del propi president. La MARE i el FILL, interpretats per Lola López i Àngel Fígols, dialoguen amb una intèrpret de violoncel, Teresa Alamá, que encarnarà amb la seva música les paraules de l’EXPRESIDENT, la SECRETÀRIA, el SERÈ i l’ESPECTRE.

La música és composada per Jesús Salvador Chapi i José Almá Gil. El resultat d’aquest dispositiu serà un diàleg entre la paraula i la música del violoncel, la qual donarà veu a les rèpliques de la resta de personatges.

Amb motiu d’aquest aniversari s’organitzarà una sèrie d’activitats com a homenatge a la companyia Hongaresa de Teatre a sala Beckett. Per a més informació: http://www.salabeckett.cat/tallers-i-seminaris/teatre-i-musica-amb-paco-zarzoso?set_language=ca. A més a més, el dia 27 de gener hi haurà una taula rodona que tindrà com a presentador a Hermann Bonnin, i a Toni Casares com a moderador. Serà un col·loqui en el qual es parlarà sobre la trajectòria de la companyia La Hongaresa. Si voleu més informació: http://www.laseca.cat/ca/activitat/21/conversa-publica---la-trajectoria-de-la-hongaresa/

L’altra estrena d’aquesta setmana és l’espectacle Les criades que estarà en cartell del 22 de gener al 15 de febrer a la sala Fregoli. Va ser escrita per Jean Genet i està dirigida i adaptada per Genoveva Pellicer, amb l’actuació d’Elisenda Bautista (com a Clara) i Meritxell Sabaté (com a Solange).

Jean Genet va escriure l’obra des de la presó, va néixer a París a l’any 1910 i va ser condemnat diverses vegades. Mentre estava tancat va escriure Les criades i altres obres com La Galère (1944), Santa María de les Fleurs (1944) i Un chant d’amour (1946).

L’espectacle tracta sobre la vida de dues germanes, Solange i Clara, són dues criades que senten fascinació per la seva senyora però al mateix la envegen i odien. S’alliberen d’aquest odi i de la seva frustració amb un ritual fetitxista que anomenen “cerimònia”, interpretant l’assassinat de la senyora. El joc de la representació es va perfeccionant obsessivament fins que es difuminen els límits entre realitat i ficció i prenen la decisió d’emmetzinar-la.