LA FLAUTA MÀGICA - VARIACIONS DEI FURBI

Mozart ens expressa de forma neta i precisa que és gràcies al poder de la música (de l’art) que els personatges podran travessar alegres la fosca nit de la por

Sala

Joan Brossa

Dates

Del 27 de juny al 28 de juliol de 2013

Sinopsi

Els personatges de La flauta màgica transitaran per una narració simbòlica en la seva recerca de llibertat i amor. En el recorregut superaran els temors dels esdeveniments a través d’un dels poders més grans, el de la música, fins a donar forma a un himne de fraternitat universal.

Mozart ens expressa de forma neta i precisa que és gràcies al poder de la música (de l’art) que els personatges podran travessar alegres la fosca nit de la por

Posar a escena La flauta màgica amb alegria, joia i delit, és una de les fites de la companyia Dei Furbi en aquest moment que l’"enginyeria financera" li roba el protagonisme a la “humanitat”.

Aquesta es una adaptació "molt lliure" de l’òpera de Mozart, que la companyia Dei Furbi ha salpebrat amb una gran dosi d'humor continuant la seva recerca dins el llenguatge líric i poètic molt proper a l’elementalitat del carnaval, fidels a l’encant i la bellesa dels seus simples mitjans humans i tècnics i, per sobre de tot, a partir de la perspectiva que ofereix la pràctica teatral relacionada amb el cos.

Una versió de teatre i música a cappella, on la part instrumental ha estat arranjada per a les veus dels intèrprets en polifonies originals per a aquesta proposta, i que aconsegueix posar en relleu el gran teatre que hi ha en Mozart, fent-ho amb  el millor instrument que tenim, el cos i la seva veu.

S’ha utilitzat, cal destacar-ho, alguns fragments de l’obra original que s’acostumen a suprimir gairebé sempre en les representacions de l’obra.

Gratant rere la façana habitual d'una obra escrita molt poc després de la Revolució Francesa trobem un missatge maçònic encara vigent, que parla d'igualtat, llibertat i fraternitat.

El llibret, escrit originalment per Emanuel Schikaneder, va ser creat junt amb Mozart amb la intenció de fer una aproximació al món popular donant forma a un Singspiel.

Aquestes Variacions Dei Furbi son una forma de veure l’òpera amb uns altres ulls, una actualització de l’obra tot conservant l’essència del Singspiel (hi ha parts parlades –en traducció al català– i hi ha parts cantades –en català, també– sostingudes amb l’acompanyament “instrumental” a cappella pels mateixos intèrprets).

Fitxa artística

Dramatúrgia i direcció Gemma Beltran
Direcció musical David Costa
Actors Toni Vinyals, Joana Estebanell, Marc Pujol, Robert González, Anna Herebia i David  Marcé.
Arranjaments musicals Paco Viciana
Il·luminació David Bofarull
Espai escènic Ramon Ivars, Oscar Merino i Gemma Beltran
Vestuari Ramon Ivars i Gemma Beltran
Màscares Balineses
Realització vestuari Elisa Echegaray i Maria Albadalejo
Assistent a la direcció Boris Daussà
Coordinació del projecte i de producció Marta Riera
Fotografies Manolo Laguillo
Imatge Wave Cap
Cap tècnic David Bofarull i Javier Muñoz
Producció Baubo SCCL.
Amb la col·laboració de ATRIUM Viladecans – Vol-Ras – ICEC

Agraïments Institut del Teatre de Barcelona, Vol-Ras,Teatral.net, Josep Maria Martin, Claudio Zulian, Jacobo Sucari, Alberto Fregenal, Mabel, Montse Guallar, Marta Figueras, Roger Julià, Jorge Bernárdez, Gilbert Bosch, Lluís San Andrés, Dietrich Grosse i Marc Vilavella.

Horaris i preus

Horaris: De dijous a divendres a les 21 hores. Dissabte, doble funció, a les 19 i a les 21.30 hores. Diumenges a les 19 h. Preu: 20 €. Dijous, dia de l’espectador, 12 €