ZERO / Pep Pla i Albert Boronat

Sala

Joan Brossa

Dates

Del 13 al 23 de setembre de 2012

Sinopsi

Zero és una coproducció del CAET-Centre d’arts escèniques de Terrassa i el Festival Grec. Dirigida per Pep Pla, és una creació original d’ell mateix i d’Albert Boronat, un dels joves talents de la dramatúrgia actual del nostre país, autor de l’exitosa Vamos a por Guti. Sis intèrprets, dos dels quals superen els 80 anys, constaten el plaer de viure a través d’una reflexió sobre com s’esvaeix la memòria i es dissol el nostre jo.

L’ombra de la muntanya de Naraiama, indret on s’abandonaven els grans del Japó medieval per deixar-los morir, serveix als autors de Zero de punt de partida per acostar-se a la vellesa i a la gestió que la societat actual en fa en un espectacle de creació contemporani i atrevit. A pesar de les qüestions que aborda (l’envelliment, la por a la mort, la degradació de la memòria) Zero és un dispositiu terapèutic per poder reflexionar sobre elles, una obra irreverent i sense pèls a la llengua.

Aquestes reflexions es fan en un espai buit, el Zero del títol, un no-lloc que pot ser la metàfora d’una memòria buida o d’un asil on s’arracona la gent gran quan ja no compleixen les expectatives de la societat. En aquest espai buit, la ironia fa de mestra de cerimònies per enfrontar amb la serietat que escau temes que ens fan por però que no podem ni hem d’eludir.

Segons dictava un antic costum del Japó medieval, arribat el moment en què un avi de la família ja deixava de ser un braç més per a treballar la terra i passava a ser només una boca més per alimentar, el fill s’havia de carregar el pare sobre l’esquena i pujar-lo fins a al cim de la muntanya de Naraiama per abandonar-lo allà fins que li arribés la mort.

Aquesta tradició garantia la possibilitat de subsistència i perpetuació de la família tot deixant espai per a un nou naixement, és a dir, a un futur nou múscul per al camp. Aquesta mesura socioeconòmica sembla que persisteix subtilment en l’actualitat i al nostre propi món, caracteritzat també per tenir la productivitat com a valor suprem. Zero pretén ser un dispositiu d’obertura a preguntes i reflexions sobre la gestió de la vellesa que nosaltres mateixos, futurs vells, estem exercint.

L’ombra de la muntanya de Naraiama sembla que es projecta arreu, des dels discursos mediàtics d’identificació d’allò jove amb allò bo fins als darrers comunicats del Fons Monetari Internacional.

Fitxa artística

Autors Pep Pla i Albert Boronat
Dramatúrgia Albert Boronat
Direcció Pep Pla
Intèrprets Mª Dolors Duocastella, Martha Carbonell, Isis Martín, Xavi Sáez, Jaume Sangrà i Josep Vallhonrat
Coproducció Zero és una coproducció del Grec 2012 Festival de Barcelona i el CAET - Centre d’arts escèniques de Terrassa
Durada 70 minuts

Horaris i preus

De dimecres a dissabtes a les 21 h. Diumenges a les 19 h
Preu: 18 €. Dimecres, dia de l’espectador, 12 €